14. 7. 2007

Charta Marihuana 2007




Správa z tlače: Osemnásťročnému Marekovi B. z Moldavy nad Bodvou v okrese Košice - okolie našla polícia vo vrecku nohavíc osem dávok marihuany. Hrozí mu za to až päťročné väzenie.

My, signatári výzvy Charta Marihuana 2007, s hlbokým znepokojením prijímame informácie tohto druhu a dôrazne protestujeme proti kriminalizovaniu kohokoľvek za skutky súvisiace s pestovaním, držaním, užívaním a akýmkoľvek iným nakladaním s marihuanou.

Legislatívne zaradenie marihuany medzi „drogy“, čo sú z odborného hľadiska nebezpečné a návykové látky, považujeme za hlboký omyl a prejav neznalosti.

Zastávame názor, že kriminalizovanie osôb radiacich sa k marihuanovej subkultúre je neodôvodneným a arogantným prejavom šikanovania a nemá racionálny základ.

Sme presvedčení, že štát kriminalizovaním marihuany vytvára ideálne podmienky pre účinkovanie organizovaných zločineckých skupín a otvorene sa pýtame, komu takýto stav slúži?

Kriminalizovanie marihuany považujeme za spoločensky vysoko nebezpečné zavádzanie, pretože mnohí jej užívatelia sa môžu mylne domnievať, že rovnako neškodné sú rôzne syntetické drogy, ktoré však pre konzumentov predstavujú vážne riziko vzniku závislosti, poškodenia psychického a fyzického zdravia, ako aj sociálnej degradácie.

Aj keď mnohí z nás nemusia zároveň byť konzumentami marihuany, zo solidarity s osobami, ktoré štátne orgány na základe svojich zákonov trestne stíhajú za skutky súvisiace s marihuanou, s plnou vážnosťou vyhlasujeme, že s konaním stíhaných osôb sa stotožňujeme, súhlasíme s ním a považujeme ho za svoje vlastné.

Kriminalizovanie najmä držania marihuany považujeme za hrubý a neoprávnený zásah do súkromia dotknutých osôb, pretože každý svojprávny jedinec má neodňateľné právo posúdiť, čo je pre neho vhodné a čo nie.

Vyhlasujeme, že pokiaľ štát pokrytecky toleruje spoločensky vysoko nebezpečnú návykovú látku – alkohol – na ktorej finančne profituje, potom v tejto súvislosti nemá morálne právo čokoľvek iné zakazovať, a preto si vyhradzujeme právo takéto jeho zákazy nerešpektovať. Podotýkame, že týmto nesledujeme cieľ zákazu alkoholu, pretože všetky zákazy považujeme za scestné.

V zmysle uvedeného dôrazne žiadame príslušné štátne orgány, aby ihneď zastavili všetky trestné stíhania za skutky súvisiace s marihuanou a aby neodkladne vykonali kroky vedúce k vyňatiu marihuany spod účinnosti Trestného zákona.


V Prievidzi dňa 12. júna 2007.


Autorom výzvy Charta Marihuana 2007 je Rastislav Havalda (1967) a za jej obsah preberá plnú zodpovednosť. Súhlas s obsahom výzvy môže vyjadriť bez obmedzenia každý, kto sa s ním stotožňuje.

e-petícia tu
Má zmysel niečo zakazovať? - dôvodová správa k dokumentu TU

Žiadne komentáre: